Fafajták Magyarországon 1. rész

Vörösfenyő:

Tulajdonságai:

A legnehezebb és a tiszafától eltekintve egyúttal a legkeményebb hazai fenyőfa. Gyantában gazdag. Alaktartása jó, csak keveset zsugorodik. Többnyire jól megmunkálható. A kiömlő gyanta eltávolítása után felületkezelése már nem okoz gondot. Vegyszerekkel szemben nagyon ellenálló. A geszt az időjárásihatásoknak ellenáll, víz alatt is tartós.

Felhasználása:

Kiválóan alkalmas épület és szerkezetfának, valamint berendezési tárgyak készítésére. Kültéri ajtók, kapuk, ablakok, burkolatok, zsindelyek készítésére továbbá földmunkánál használható.

Tölgy:

Tulajdonságai:

Közepesen nehéz vagy nehéz, kemény. Szilárdsági és rugalmassági tulajdonságai kiválóak, kopásállósága nagy. Kevéssé zsugorodik, alaktartása általában jó. Könnyen és tisztán megmunkálható. Felületkezelése nem okoz gondot. A geszt az időjárási hatásoknak nagyon jól ellenáll, vízalatti tartóssága jóformán korlátlan.

Felhasználása:

Magas-, mély-, és vízépítésben, ablakok, ablakok, ajtók, csónakok gyártására használják. A keskeny évgyűrűfát bútorgyárasra, belsőépítészetben dekoratív fal- és mennyezetburkolatnak használják. Mivel a tölgy aránylag nagy mennyiségben fordul elő a hazai erdőkben is, ezért a kereskedelemben elfogadható áron lehet hozzá jutni.

Kőris:

Tulajdonságai:

Fája középnehéz, szilárdsági tulajdonságai jók, rugalmassága kiváló. Rendkívül szívós, kemény, nagyon kopásálló. Csak mérsékelten zsugorodik, alakját jól tartja. Jól megmunkálható, különösen könnyen hajlítható. felülete gond nélkül kezelhető, kimondottan jól pácolható és polírozható.

Felhasználása:

Nagyon kedvelt a bútorgyártásban akár tömörfa, akár funér formájában vagy hajlított elemek készítésében. Különleges felhasználási területe szerszámnyelek és markolatok, sportszerek, létrafokok készítése.

Ilyen fából készíthetünk Önnek különböző ajándéktárgyakat. Nézzen körbe a termékek között.

Akác:

Tulajdonságai:

Nehéz és kemény. Szilárdsági tulajdonságai kiválóak, egyben nagyon rugalmas és szívós. Behajlási képessége és kopásállósága is nagy. Csak kevéssé zsugorodik, alaktartása jó. Keménysége ellenére jól megmunkálható. Felületkezelése nem okoz gondot, nagyon jól polírozható. A geszt kimondottan tartós, akár időjárásnak kitéve, akár földdel vagy vízzel érintkezve.

Felhasználása:

Felhasználását a kitermelt faanyag szűkössége és a törzsek többnyire nem megfelelő alakja korlátozza. Leginkább oszlopfa készül belőle. Jól alkalmazható minden olyan területen, ahol szigorú szilárdsági, keménységi követelmények vannak.

Bükk:

Tulajdonságai:

Középnehéz vagy nehéz. Szilárdsági tulajdonságai nagyon jók. Nagyon kemény kopásálló és szívós. Viszonylag erősen zsugorodik, alaktartása csekély. Bármilyen szerszámmal könnyen és tisztán megmunkálható, gőzölve kiválóan hajlítható. Felületkezelése nem jár gonddal, jól polírozható, pácolható és színezhető.

fafajták Magyarországon

Felelősségteljes fagazdálkodás

Kategória: Érdekesség